Reto Racing Ladies-Het Debutantenbal

Auteur Samantha, Sanne op 22 augustus 2017

Onder leiding van Samantha en het aanstekelijke enthousiasme van Sanne is er dit jaar een waar dames wedstrijdteam ontstaan en niet zonder verdienste!

Met ingang van de zomertijd is er begonnen met dinsdagavond trainingen waarbij er spelenderwijs en gericht getraind wordt op fiets beheersing, techniek en kracht. Slalommen, klimmen en dalen, piramide training, intervallen, sprint techniek en tijdrijden zijn al aan bod gekomen en Samantha heeft nog een heel scala aan leuk ideeën om ons uit te dagen. Wekelijks sluiten we af met een finale waarbij er gestreden wordt om de eer van de dag.

Sanne had vorig jaar al kennis gemaakt met de wedstrijden van vrouwenwielrennen.nl en begon al vroeg in het seizoen, vol enthousiasme, andere dames te overtuigen dit jaar ook mee te doen. Op 6 mei jl. stond de eerste wedstijd op de agenda bij HSC Bataaf in Zwanenburg met vijf Reto rensters aan de start. In de B (beginners) startte Sanne en debuteerden Joline en Jet. Al snel werd duidelijk dat Jet een van de sterkste was en voor de leidersprijs ging. De concurrentie kreeg dit door en ging samenwerken om haar klem te zetten voor de streep. Dit mocht niet baten en ze nam de leidersprijs mee naar huis. Joline kon goed meekomen in het peloton en had nog een mooi eind sprint in de benen voor een mooie 6e plek. In de A (‘met ervaring’) stond Samantha aan de start met debutante Brenda. In de eerste rondes was te voelen dat dit de eerste wedstrijd van het seizoen was en het peloton dames nog in race modus moest komen. Maar na een paar rondes was het ‘aan’ en begonnen de ontsnappingspogingen, maar zonder echte succes. Samantha zat goed in de laatste bocht en werd 6e in de eindsprint. Brenda keek rustig de kat uit de boom en finishte 13e.

Na de geslaagde eerste wedstrijd promoveerden Joline en Jet naar de A en stonden zij op 21 mei jl. samen met Samantha, Brenda en debutante Miriam aan de start van het criterium ‘de Zes Bochten van Ammerzoden’. Een rondje van een 1 km, met 6 bochten, drempels en klinkers een behoorlijke uitdaging voor ons beginnende team. Door het tempo hoog te houden hebben we geprobeerd ontsnappingen te voorkomen. Helaas zonder succes, twee dames demarreerden. Met wat coachende woorden van Samantha lukte het een paar rondes voor de finale eindelijk om ze terug te halen. Door het moordende tempo en het uitdagende parcours begon het toch al kleine peloton aardig uit te dunnen. In de finale was er niet veel energie over voor een goede eindsprint, maar gelukkig nog drie top 10 noteringen en dus aardig wat punten voor team Reto. Uitslag: Joline (6) Miriam(7), Brenda(8), Jet(11), Samantha (15)

Twee weken later mocht er weer geracet worden op het prachtige parcours van WV het Stadion in Nieuwegein. Met wederom debutanten in de B, Christel en Evelien, stond Sanne aan de start. Sanne had een erg goede dag en kon mee met een ontsnapping . De debutanten konden het peloton goed bijhouden en in de finale was Evelien in staat om van achter in het peloton naar voren te komen en finishte 12e, net voor Sanne 13e en Christel werd 22e. In de A stonden Joline, Miriam, Brenda, Jet en Samantha weer aan de start. Het parcours heeft een klein heuveltje wat voor onze Arnhemse klimbenen geen uitdaging was, maar een kans om onze concurrentie extra moe te maken. Door het open parcours had de wind vrij spel en was ontsnappen erg lastig. In de laatste ronde was er een ontsnapping op het heuveltje van een renster die het tot de finish vol wist te houden. De massa sprint ging dus nog om de 2e en 3e plek. Samantha wist van achteruit het peloton helemaal naar voren te sprinten met Jet in haar wiel en kon zo Jet goed afzetten waardoor deze een 2e plek kon veroveren. Samantha finishte 4e, Joline 6e, Miriam 8e en Brenda raakte betrokken bij een valpartij en redde de finish net niet.

Op zondag 25 juni werd het criterium van Rijsbergen verreden. Een omloop door het Brabantse land. Met de wind werd er flink gespeeld en werden er kleine waaiers opgezet. Een veel tactischere race als wat er gewend was. Toch leek het op een eindsprint af te stevenen. Maar ongeveer 1 km van de streep was er ontsnappingspoging, van 2 rensters en Sanne wilde die slag niet missen en sprong ook weg. Een dame werd bijgehaald, helaas te kort voor plek 1 een mooie 2e plek behaald. In het peloton kwam Evelien netjes als 14 e over de streep. Bij de A was er weer een debutante, Marije, ze startte samen met Miriam, Jet en Brenda. Miriam had al snel een aantal punten voor de leidersprijs binnen en besloot er vol voor te gaan. Deze sleepte ze met overmacht binnen. Ook hier waren er verschillende uitlooppogingen, alleen geen van allen leverden een echte ontsnapping op. In de massasprint reed Brenda naar een mooie 4e plek, Jet werd 8e en Marije na een mooie tijdrittraining 14e Miriam liet het peloton haar gang gaan en haalde haar welverdiende leidersprijs op.

Op zondag 9 juli was de thuiswedstrijd op papendal. Hier stond een recordaantal dames aan de start voor Reto. Tonny en Geartsje maakten hun debuut in het B peloton. Ook hier waren weer een paar uitlooppogingen, maar helaas was er geen mogelijkheid om voor het jagende peloton weg te blijven. Bij de B was er een 20e plek voor Evelien, 22e Christel, 24e Tonny, 28e Sanne en Geartsje eindigde buiten de klassering. Bij de A was het wedstrijdverloop niet anders, alleen de dames van Reto konden zich nu wel mengen op de eindprijzen. Plek 2 was voor Brenda, 3e Miriam en 8e Joline. Jet nam de leidersprijs mee naar huis.

Voor de vrouwenwielrennen competitie resten er nog een individuele en ploegentijdrit. Na de ploegentijdrit zal het individuele klassement opgemaakt worden. Momenteel staan er bij de A vier Reto dames (Brenda, Joline, Miriam en Jet) in de top 10 van het klassement en maken zij met de individuele tijdrit nog kans op de 3e plek in het klassement.

In het ploegenklassement staan we bovenaan en tellen beide tijdritten ook nog mee voor de punten. De oefen ploegentijdrit bij Nijmegen van Marije, Joline, Sanne en Brenda was erg geslaagd (1e van de dames) en biedt een mooi vooruitzicht voor Reto om de 1e plek in het klassement vast te houden. Alle uitslagen en meer info staan ook op www.vrouwenwielrennen.nl.