Jeugdwedstrijden

Jeugdwedstrijden in de zomer

Wielrennen

Voor de beginnende wedstrijdrijder bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de Midden Nederland Competitie – ook wel de Hans van de Hengel competitie – genoemd. Dit is een competitie over 8 wegwedstrijden in de periode van maart tot en met september. In tegenstelling tot wedstrijden van de KNWU wordt hier eerst gekeken naar het niveau en dan pas naar leeftijd. De pelotons zijn ook kleiner dan bij de KNWU wedstrijden. Op de website van KNWU Midden kun je meer lezen over deze goede manier om kennis te maken met wedstrijdrijden. Klik hier voor meer informatie.

De wat meer gevorderde renner kan meedoen aan KNWU districtswedstrijden, waarbij de pelotons al gauw tot boven de 30 coureurs oplopen. Vanuit het district kan een beperkt aantal kinderen zich plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen in juni. Ieder jaar doen meerdere RETO leden mee aan het Nederlands Kampioenschap.

Mountainbiken

Voor de MTB-wedstrijdrijders bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan de landelijke jeugdwedstrijden (zie http://www.jeugdmountainbike.nl/). Dit is een competitie die bestaat uit circa 15 wedstrijden door heel Nederland. Je komt dus op veel verschillende parcoursen. Deze parcoursen zijn gericht op de jonge mountainbiker en daardoor geschikt voor alle niveaus.

Daarnaast worden er regelmatig voorafgaand aan de KNWU wedstrijden jeugdwedstrijden georganiseerd op de parcoursen waar de dag erna de “grote” mannen en vrouwen rijden. Voor meer informatie over deze wedstrijden zie de kalender van de KNWU.

Jeugdwedstrijden in de winter

Veel leden die in de zomer op de weg trainen en wedstrijden rijden, kiezen er in de winter voor om door te blijven fietsen. RETO biedt de mogelijkheid om te gaan veldrijden of baanwielrennen.

Veldrijden

Voor veldrijders worden landelijke wedstrijden georganiseerd door de KNWU. In de korte competitieperiode worden zelfs twee wedstrijden per weekend gehouden. Er wordt gereden voor een puntenklassement. Op basis van dit klassement wordt je startplaats bepaald voor het Nederlands Kampioenschap Veldrijden dat gehouden wordt in januari. Meer informatie over jeugdveldrijden vind je hier.

Baanwielrennen

RETO heeft geen afdeling die zich specifiek bezighoudt met baanwielrennen. Toch maken diverse jeugdleden, nieuwelingen, junioren en senioren van RETO gebruik van de wielrenfaciliteiten van het Omnium te Apeldoorn. De jeugdleden kunnen daar in de winterperiode trainen en wedstrijden rijden. Enkele jeugdleden van RETO hebben niet onverdienstelijk Nederlandse Kampioenschappen Omnium gereden.

Wil je meer weten over baanwielrennen? Ga dan naar de website van De Adelaar www.adelaar.org en kies voor baanwielrennen of mail naar retobaanwielrennen@gmail.com

Mountainbiken

In de winterperiode worden er bijna geen mountainbike wedstrijden georganiseerd. Soms is het mogelijk dat er mee gereden kan worden bij de veldritwedstrijden, maar dit is afhankelijk van de organisatie en de wedstrijdcategorieën.