RETO bijzonder - traitlete Jeike Wallinga

vrijdag 20 mei 2022

RETO Arnhem telt ruim vijfhonderdvijftig leden en die hebben allemaal een bijzonder verhaal. Vandaag in ‘RETO Bijzonder’: triatlete Jeike Wallinga.

Jeike Wallinga is op de fiets helemaal in haar element. ,,Weer of geen weer, buiten ben ik ontzettend gelukkig.” Dat is ze ook als ze zwemt of hardloopt, want Jeike is triatlete.

Haar eerste racefiets kocht Jeike toen ze negen jaar geleden in Arnhem kwam wonen. ,,Ik wilde graag triatlons doen, maar vond racefietsen nog niet zo leuk. Op een gegeven moment heb ik toch een fiets gekocht. Vijf jaar geleden sloot ik me aan bij de RETO-dames op de dinsdagavonden. Mijn zoon was toen al lid. Het bevalt nog steeds hartstikke goed: de groep is fanatiek én gezellig en er is ruimte voor alle niveaus. Ik focus me bij RETO vooral op het tijdrijden.”

Jeike doet ieder jaar mee met de wintertriatlon, dat bestaat uit lopen, fietsen en schaatsen. De wedstrijden zijn onder meer in Enschede en Groningen. ,,Formeel ben ik Nederlands kampioene wintertriatlon, want ik won in 2020. Kanttekening is wel dat er snellere dames waren, maar zij hadden geen licentie. Ze wonnen wel de wedstrijd maar niet het kampioenschap. Vanwege corona ben ik al een tijd kampioene, want tot nu toe zijn er nog geen nieuwe edities georganiseerd.

In maart 2021 besloot ze zich, als wijze van ‘coronaproject’, voor te bereiden op de hele triatlon: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. ,,Ik nam voor het eerst een coach onder de arm, super was dat! Ik hoefde alleen nog maar te doen wat in de schema’s stond. Daardoor kreeg ik vertrouwen in wat zou komen.”

,,Op 12 september 2021 was het zo ver: toen deed ik mee met het WK triatlon in Almere. Bij de start dacht ik nog: ‘Jeetje, wat doe ik hier. De rest ziet er zo afgetraind uit!’ Maar toen kon ik niet meer terug en ik wist ook wel dat ik het kon. Ik eindigde als 193e van alle deelnemers. In mijn leeftijdsklasse (vrouwen 50) was ik zevende. Het was heel gaaf en heel erg afzien. De totaaltijd: elf uur, vijf minuten en twee seconden.”

In juni staat het NK halve triatlon op de planning. Jeike is daarvoor al volop aan het trainen. Wie weet spot je haar tijdens een van de clubritten. En af en toe doet ze mee met de nightriders.