RETO Bijzonder Gaby van Caulil

vrijdag 3 maart 2023

RETO BIJZONDER – GABY VAN CAULIL
Februari 2023

RETO Arnhem telt ruim 550 leden en die hebben allemaal een bijzonder verhaal. Vandaag in ‘RETO Bijzonder’: Gaby van Caulil.

(Foto: Gaby 2e van links met zijn fietsmaatjes voor het WK Gran Fondo in Italië)

RETO BIJZONDER – GABY VAN CAULIL
Maart 2023

RETO Arnhem telt ruim 550 leden en die hebben allemaal een bijzonder verhaal. Vandaag in ‘RETO Bijzonder’: Gaby van Caulil.

RETO-lid, medeoprichter van de Gele Rijders, actief wielrenner en jeugdcoach Gaby van Caulil staat voor vereniging: ‘Fiets met elkaar! Ik heb gemerkt hoe fijn dat is’

Een 3e en 4e plek bij de laatste twee NK's veldrijden, in 2022 2e op het districtskampioenschap tijdrijden en een knappe 1e plaats onder 50+ mannen bij de Les Trois Ballons in Vogezen. RETO-lid Gaby van Caulil boekt regelmatig goede resultaten in binnen -en buitenland. De indrukwekkende cijfers liegen er niet om.

Daarnaast reist Gaby van Caulil ook vaak met een vaste club af naar het buitenland met wie hij diverse Gran Fondo’s rijdt. Ook hier weet hij zich te onderscheiden en laat hij vooral in de bergen veel renners achter zich. Zo werd hij 12e bij de Gran Fondo Rad am Ring en zelfs eerste onder de oudere mannen. Samen met zijn fietsmaten – en tevens RETO leden – Nicolien, Pieter en Werner kreeg hij vorig jaar september zelfs een wildcard van de KNWU voor het WK Gran Fondo in Trento. Zijn deelname liep echter af met een stevige valpartij tijdens de laatste afdaling in de kopgroep, veel botbreuken en een langdurig revalidatietraject. Gelukkig is Gaby weer helemaal de oude.

We willen meer weten over deze alleskunner.

Gran Fondo’s in het buitenland en de Gele Rijders

Hij (52) is naast RETO-lid en coördinator van de jeugdtrainingen ook veelal actief in het buitenland. In het buitenland fietsen vindt hij het leukst. Daar rijdt hij Gran Fondo’s en traint met zijn vrienden.

,,Je rijdt geen rondjes om de kerk maar in een mooi landschap. Soms rijden we wel met 3000 mensen tegelijk. Zoals de Strade Bianche in Toscane. Die entourage was zo geweldig. De start -en finish was in een soort arena, een gebouw van de bekende fameuze familie Medici, waar toeristen op afkomen.” Omdat je toch een paar dagen weg bent is het leuker om niet alleen, maar met anderen te fietsen. Veel van Gaby’s ritten plaats hij op verschillende kanalen. Daar zie je hoe zwaar sommige van deze Gran Fondo’s zijn en hoe de hoogtemeters hun rol spelen. Hij eindigt vaak op de bovenste plekken. Zijn doel is om dat nog een paar jaar vol te houden.

Elk RETO-lid kent de Gele Rijders wel. Een plek waar je terecht kan als je van samen stevig doortrappen houdt of simpelweg wil ervaren hoe het is om je limiet op te zoeken. Het is inmiddels een vaste begrip geworden en een drukbezochte activiteit door RETO-leden en wielrenners uit de omgeving die heuvels van de Veluwe willen trotseren.

Gaby is een pionier en medeoprichter van de Gele Rijders. Samen met twee vrienden besloot hij de stichting Gele Rijders te starten.

,,We hebben in 2014 ons sportieve netwerk aangesproken en geflyerd bij fietsenzaken. De eerste keer waren er 30 mensen, daarna 40, daarna 60. Toen besloten we een website op te richten met als motto sociaal en veilig rijden. Om alles in goede banen te leiden zijn we gaan werken met teamcaptains en het is meer dan alleen rijden, het is een social ride’’

Van hardlopen naar wielrennen & jeugdtrainingen

Voordat Gaby zich volledige stortte op wielrennen was hij van het hardlopen. Afstanden vanaf 800m tot een marathon. Alles deed hij met zeer verdienstelijke uitslagen. Daarnaast begon hij met run-bike-run waarin je eerst 5 kilometer rent, 20 kilometer fietst en vervolgens weer 5 kilometer rent. Uiteindelijk besloot hij van wielrennen zijn hoofddiscipline te maken en ligt zijn focus daar.

Alle kennis, ervaring, medailles en mooie prestaties probeert hij ook mee te geven aan de jeugd. Hier probeert hij van hen betere renners te maken. Dat is echter niet het belangrijkst. Volgens hem is dat plezier, daar begint het mee. Hij wil de jeugd meegeven om met elkaar te fietsen! ‘’Het trainen is leuk, het motiveert, je hoort leuke verhalen en doet onverwachte contacten op.’’