RETO bijzonder - Patrick Bos

donderdag 23 juni 2022

RETO Arnhem telt ruim vijfhonderdvijftig leden en die hebben allemaal een bijzonder verhaal. Vandaag in ‘RETO Bijzonder’: Patrick Bos.

RETO en DFVCT-lid Patrick Bos fietst de ene na de andere podiumplek bij elkaar: ‘Uit principe op de fiets naar alle trainingskoersen’

Dubbel Europees kampioen, districtkampioen én winnaar van de Ronde van Elden. Menig wielrenner fietst die resultaten in een hele carrière niet bij elkaar, maar Patrick Bos - lid van DFVCT en RETO -pakte deze prijzen allemaal in 2022.

Onder indruk van zijn prestaties? Besef dat het er alleen dit jaar al veel meer zijn.

Zo werd Patrick Bos ook tweede in de Muur van Wageningen en won hij met het Dutch Food Valley Cycling Team (DFVCT) de ploegentijdrit van de KNWU Clubcompetitie in Gilze-Rijen. Ook een sterk optreden in een ijskoude Zuiderzeeronde en een goede klassering in de Olympia’s Tour, Nederlands oudste etappekoers, zijn noemenswaardig.

Hoog tijd voor een gesprek.

EK Oostenrijk & Paralympische medailles

Hij (34 jaar) komt als wegrenner uit voor DFVCT, maar is ook actief als tandemcoureur. Sinds 2017 fietst hij samen met Tristan Bangma. Bos deed mee met de Paralympische Spelen in 2012, 2016 en 2021. Alle drie de Spelen pakte hij medailles, waaronder in Tokio (2021) goud op de vier kilometer achtervolging op de baan en zilver in de wegwedstrijd.

In mei werd hij met Bangma twee keer Europees kampioen paracycling in Oostenrijk in de tijdrit en de wegwedstrijd. ,,Heel leuk, want nu blijven we in ons mooie Europese tenue fietsen. Het tandemseizoen kent nu een pauze en gaat in augustus weer verder. Door de pauze kan ik deze zomer wat meer wegwedstrijden rijden”, zegt de renner uit Twello, die dat dus met veel succes doet.

Zoek als je dit leest ook naar de resultaten van Bos op het NK voor elite zonder contract. Dat is een van zijn grote doelen van dit jaar. Tijdens het schrijven van dit artikel moest die koers nog worden verreden.

,,Bij DFVCT heb ik veel vrijheid om mijn eigen programma uit te stippelen, dat bevalt goed. Tegelijkertijd voel ik me als een van de oudere en meest ervaren renners gewaardeerd binnen de ploeg.” Om er te mogen koersen, moet je lid zijn van een van de deelnemende ploegen.

Op de fiets naar Papendal

Bos’ keuze viel vorig jaar op RETO. ,,Ik ken de club niet zo goed en veel leden kennen mij volgens mij ook niet. Misschien komt daar met dit artikel verandering in. RETO ken ik met name van de wedstrijden op de dinsdagavond op Papendal, waar ik ook aan mee doe. Steevast ga ik fietsend heen en weer. Dat doe ik uit principe, want ik wil fietsend naar al mijn trainingskoersen. Oké, dat geldt niet als ik naar sportpark Sloten in Amsterdam moet... In het geval van Papendal is het 45 kilometer heen en 45 kilometer terug. Op een doordeweekse avond pak je dan al snel 150 kilometer, ideaal.”

,,Ik fietste dit voorjaar ook mee in de Ronde van Schoonderlogt (georganiseerd door RETO, red.). Een mooi parcours, ik hoop dat het de organisatie lukt om er op termijn een nationaal criterium van te maken. Dan kan het een prestigieuze wedstrijd worden.”

,,Ik begon jong met fietsen en reed mijn eerste wedstrijden in 2001 in de jeugdcategorie 6. In die tijd kon ik nooit wachten tot het weekend was om wedstrijden te rijden. Ik heb er nog altijd veel plezier in. Mijn tip aan de jeugd van RETO is om vooral eens een wedstrijd te rijden als je dat nog nooit gedaan hebt. Zelf vind ik wedstrijden het allerleukste onderdeel van de sport.”